søndag 30. november 2014

Hvor mange typer julebrus finnes det?


Hvor mange typer julebrus tror du det finnes? Det finnes faktisk hele 30 forskjellige typer julebrus laget av 11 bryggerier, og da har jeg ikke talt med at brusene selges i forskjellige størrelser.


Hva er julebrus?

Definisjonen av julebrus er forskjellig gjennom landet. Noen styeder er den rød, andre steder skal den være brun med champagnesmak. det som likevel ser ut til å kunne være en definisjon, er at det skal være en brus med smak av frukt eller bær. Så skal den selvfølgelig kun selges i julen, eller litt lenger, sesongen forjulebrus er oktober til slutten av desember.

Julebrus er en norsk tradisjon. Det finnes lite informasjon om når denne tradisjonen startet, men flere og flere bryggerier har slått seg på denne trenden. Julebrusen tappes i hovedsak av bryggerier og det går rykter om at det etter gammelt ble brukt som en slags "reklame" for at juleølen hadde kommet. I dag selger julebrusen bedre enn juleølet, og lages av både mineralvannfrabrikker og til og med en syltetøyprodusent.


Hvilken er din favoritt?

Det finnes mange julebrustester på nettet, men de fleste har sin favoritt, osgå den lokale stoltheten spiller inn. I Hordaland rår Bergens stolthet, Hansa. I Rogaland og Sørlandet er det Berntsens Julebrus laget i Egersund. Trondheim har Ringnes, og Hedmark har Hamar Lillehammer Julebrus.

De fleste steder i landet har rød julebrus regjert. Brun julebrus har regjert mest på østlandet. De siste årene har likevel den brune Hamar Lillehammer Julebrus som i dag lages av Ringnes, blitt populær på landsbasis med hele 15% av markedet. Lokalstolthet er nok ikke like viktig som smaken.


Flere å smake?

Trodde du at du hadde smakt alle? Vel, nå vet du bedre. Bla i bildesliden over, og du kan finne ut mer om de forskjellige typene, og hvor de lages. Det å finne alle typer av et produkt blir nå også en gratistjeneste jeg tilbyr, se mer under "Tjenester". Lykke til med julebrussmakingen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar