tirsdag 25. november 2014

Hvordan slippe plastposeavigften


Partiene på stortinget blir ikke enige om mye i budsjettet sitt, men en poseavgift er noe de ser ut til å komme til enighet i. I mange land er poseavgift nødvendig fordi plasten flyter overalt, men i Norge bruker vi plastposene i søppeldunken, og dette kan faktisk være mer miljøvennlig enn å hogge ned skogene for papirposer.

I andre land er gjerne den eneste måten søppeltømmerne kan være 100% sikre på å få inn penger, at folk kaster alt søplet som skal hentes i firmaets egne poser med logo. I Norge har vi søppeldunker hvor vi kaster søppel i plastposer, og blant verdens beste resirkulering av plast. Med en så dårlig begrunnelse, er vel dette en avgift å sno seg unna? Her er noen lovlige metoder, for gjerrigknarken selv:


Kjøp inn

Ingen norske lover har tilbakevirkende kraft, og avgiften er ennå ikke innført. Kjøper du posene nå, kan du ta dem med deg på hvilken som helst butikk senere. En butikkansatt kan finne en kartong med poser for deg, disse inneholder som regel 500 poser. Med en posepris i snitt på 90 kroner, blir dette 450 kroner per kartong. Blir avgiften på 1,50 sparer du 750 kroner per kartong du kjøper.


Bruk søppelsekker

Avgiften skal kun gjelde bæreposene i kassen. Kjøper du søppelsekker, fryseposer, bioposer eller annet i butikken, slipper du avgift. I tillegg kan du også bruke disse på søpla.


Importer

Samtidig som plastposeavgiften kommer, kan du likevel importere poser helt uten avgift. Fra denne selgeren får du for eksempel 480 normalt store plastposer til ca. 200 kroner med gratis frakt. Da er det bra de øker tollgrensen, eller hva?


Prute?

Nei. Du kan kanskje prute deg til en femtilapp på elkjøp, men matbutikker i Norge skal ha hva det koster. Avgiften er relativt liten, og i verste fall er det snakk om 30-40 kroner i måneden. Likevel viser det seg at folk er mer varsomme med posene når det er en avgift på handleposen, og hvis du vil ergre Siv og Erna, vet du nå hva du kan gjøre.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar