lørdag 8. november 2014

Hva koster butikken du handler på?

Prisforskjell målt av enhver.no ved kjøp av samtlige varer i uke 45 2014, medlemspris er høyeste rabatt mulig å få i butikken for ikke-ansatte, 2% med Trumf Visa, og 3% med Coop Mastercard på samtlige samvirkelag.

Hvor store er prisforskjellene i norske butikker? Først og fremst er forskjellene veldig små, men dagligvare er, som navnet sier, noe man trenger hver dag. Betaler du en krone ekstra for f.eks. en yoghurt hver dag i ett år, vil dette bli 365 kroner i året! Og forskjellene er gjerne enda større.

I motsetning til andre pristester, har jeg tatt med prisene etter medlemsrabatt. Mange har et medlemskort, og dette påvirker prisene. Med et Coop-medlemskort, kan du for eksempel spare på å handle på Coop Mega fremfor å gå på den ellers billigere Spar. Du må selvfølgelig legge ut det ekstra, men det er alltid kjekt med penger i banken når de kommer, jeg tenker det blir litt som sparepenger.


Lavprisbutikkene

Nederst har vi Rema 1000, som har holdt seg billigst i mange år. Ifølge enhver.no er rema billigst de aller fleste tester, med unntak av noen der Kiwi har kravlet seg under for en uke eller to. Hakk i hjel er Coop Extra, (butikken jeg jobber i) som etterhvert har fått lavere og lavere priser. Jeg husker da jeg gikk inn på en av de første Coop Extra for rundt 4 år siden, da var prisene ikke noe å skryte av. Grafene viser likevel at Extra-butikkene får lavere og lavere priser for hver eneste pristest.

Rimi var for et par år siden blant de dyreste butikkene, og har først i år bestemt seg for å bli en lavpriskjede. Nå begynner dette å bære frukter, og Rimi har i år senket seg nedover i pris. For 3-4 år siden kunne rimi gjerne være dyrere enn både Spar og Meny. Personlig hadde jeg liten tro på Rimi da de sa de skulle sette ned prisene, men butikken har virkelig motbevist meg!


Coop Obs skuffer

Coop Obs er etter gammelt Coops store supermarket, med skyhøy omsetning, og har derfor kunnet kombinere lave priser med knalltilbud. Den siste måneden har butikken ikke vært så obs på prisene sine, og faller litt bak i priskrigen. Coop Obs ligger som regel litt over Rema 1000 i pris, men ved bruk av gode tilbud, kan du likevel spare på å ta turen hit.


Kvalitetsbutikkene

Øverst på listen er Coop Mega og Meny, men ingen av disse markedsfører seg som billigbutikker, begge butikkene har ferskvaredisk, og skal være den beste på høykvalitet og vareutvalg. Likevel finner du et like høyt vareutvalg på Coop Obs og Spar/Eurospar, men ferskvaredisken har et vakkert utvalg. Du vil trolig få en bedre handleopplevelse, men du kan tape flere tusener i året på dette.


Pris eller kvalitet?

Dette er et valg du selv må ta. Dyre butikker kan gi deg en bedre handleopplevelse, men også en mindre bankkonto. Billige butikker er full av folk, og gjerne ikke like mange som kan hjelpe deg, men til gjengjeld vil dette koste deg tusener ekstra i året. Så kanskje det er på tide å bytte butikk?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar