mandag 17. november 2014

Skittles, Twinkies, Slim Jims - Snacks fra USA


I amerikanske filmer og serier nevnes et hav av varemerker, har du hørt Skittles, Slim Jims, Twinkies, Yoohoo, Butterfinger, Captain Crunch, Pop Tarts etc. bli nevnt i en film eller serie? Disse merkene er en del av dagligtale i USA, men mer eller mindre ukjent i andre land. Så her er hva du trenger å vite om dem.


Skittles

Skittles har et hardt skall utenpå, men har en myk geléaktig fruktsmak inni. Hver farge har sin egen smak. Skittles er egentlig britisk, men har hatt egen produksjon i USA siden 1982. Du kan kjøpe Skittles på Deli de Luca i Norge, men de smaker ikke helt likt den amerikanske, som inneholder gelatin.


Slim Jims

En Slim Jim blir markedsført som en "Meat Stick", eller kjøttstav, men er mer eller mindre en tørket pølse. Produksjonen startet i 1928 i Omaha. Inneholder i hovedsak oksekjøtt, men også en del MUK. Denne finnes ikke i Norge, men et av deres andre produkter, Beef Jerky, finnes i diverse butikker og nettbutikker her til lands.


Twinkies

Twinkies er nevnt mange ganger i den populære filmen Zombieland. Twinkies har en svampaktig konsistens, med kremfyll i midten. Twinkies er svært usunt, og produksjonen forsvant fra 2011 da mange begynte å spise sunnere, men kom tilbake i 2013 litt mindre, og med lengre holdbarhet.


Yoo-hoo

Yoo-hoo er en slags sjokolademelk, og lages i dag av produsenten som lager Dr. Pepper og Snapple. De to sistnevnte selges delvis i Norge. Produktet ble først lansert i 1920 i New Jersey, og har spredt seg ut i USA siden.


Butterfinger

En flakaktig og sprø peanøttkjerne trukket med sjokolade. Lansert i 1923 i Chicago, og har siden spredt seg ut over USA. Sjokoladen ble kjøpt i 1990 av Nestlé. Produktet ble prøvelansert i Tyskland, men fikk dårlig popularitet da produktet bruker genmodifiserte ingredienser,


Capt'n Crunch

Capt'n Crunch er en popoulær frokostblanding lansert i 1961 av Quaker Oats Company, som er mest kjent for frokostblandingen Havrefras her til lands. Blandingen ligner litt på havrefras i form, men er laget med mais og hvete. Markedsføres først og fremst til barn, og med at den holder seg sprø selv i melk.


Pop-Tarts

En Pop-Tart eller en pop-terte er en søt bakevare som kan varmes i brødristeren. Denne ble først lansert i 1964 av Kellog's, som lager mange frokostblandinger her til lands. Markedsføres som frokost, men skal være svært usunt som frokostvare.



Ser du på amerikanske filmer eller serier vil du nok høre disse med flere etterhvert, nå vet du hvertfall hva noen av dem er. Kanskje noe å prøve på ferie til USA?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar