onsdag 12. november 2014

Klar for å kutte på saltet?


Saltinntak har store oppslag i media i det siste, og vi får i oss dobbelt så mye salt som det vi burde. Anbefalt inntak per dag er 5 gram, i snitt får vi derimot i oss 10 gram. Salt smaker godt, og er godt på maten, men det kan være svært usunt.

Salt er ikke bra for deg, salt fører til øket blodtrykk, og kan i verste fall føre til slag. Salt kan også føre til diabetes, da salt kan gjøre deg svært tørst, og slukker du tørsten med saft eller brus, kan dette indirekte gi diabetes, skriver actionsalt.org.


Kiwi begynte

Oppslagene i media begynte med at Kiwi fjernet alt av salt i sine kjøttdeiger. Coop har fulgt etter og redusert saltet i sin egen kjøttdeig med 50%. Orkla har også lovet å fjerne 80 tonn salt i sine produkter innen 2018. Vil dette påvirke smaken? Det er det få som vet ennå. Det vi vet er at maten vil bli sunnere, og man kan jo alltids tilsette saltet selv hvis det blir for tørt.

Saltreduksjon er likevel ikke noe nytt, grandiosa'n inneholder i dag 30% mindre salt enn i 2008, og Toro begynte sin saltreduksjon i 1983, og har siden da stille og rolig fjernet litt og litt salt. Det viser seg at hvis man gradvis fjerner saltet, merker ikke kundene forskjell. Vil denne raske reduksjonen bli mer smakløs?


Alternativer

Det sunneste alternativet til salt er sterke urter. Jeg pleide for eksempel å spise lasagne i lunsjen på jobb, som måtte saltes litt ekstra. Da jeg leste om saltfarene byttet jeg saltet ut med litt pesto, noe som smakte enda bedre. Pesto i pasta er et smart kodeord, og litt pesto oppå tomatsausen er ikke feil, spør du meg. Liker du sterk mat, er det sunnere å ta på chilisaus enn å salte maten ned.

Et annet alternativ er natriumreduserte salter, saltene Seltin og Lo-Salt er natriumredusert med henholdsvis 50% og 67% og inneholder kalium isteden, ikke kalsium, men kalium. Studier viser at vi får i oss for mye natrium, men ikke nok kalium.

Du bør likevel ikke spise mer salt av den grunn, fordi for mye kalium kan være like farlig som for mye natrium. Et norsk tidsskrift melder at disse saltene ikke kan brukes til graving eller konservering, så gravlaksen og pinnekjøttet må fortsatt ha vanlig salt. Personer med nyresvikt eller folk som allerede har et høyt blodtrykk bør heller ikke bruke dette.

Natriumreduksjonen gjør at det smaker litt mindre salt, men ikke ta mer på maten enn venlig, da får du i deg for mye av både kalium og natrium, og det er ikke bare usunt, men svært farlig. Bruk det, men ikke bruk mer, er en god huskeregel.


Avvenning?

Det beste og sunneste alternativet som alle kan gjøre, er nok å gjøre som Toro, ta litt og litt mindre salt i og på maten. Dermed vil lite saltet mat etterhvert smake mer salt. Veg opp saltet du bruker i eller på maten, og reduser sakte men sikkert, maks et gram i uken til du er under 5 gram daglig. Slik vil den samme maten etterhvert føles mer salt, hvertfall hvis man skal tro Toro.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar