fredag 5. desember 2014

Forferdelig å handle, forferdelig å jobbe


Jeg har lest litt om Lidl og Aldi, og de er begge i hardt vær for både handling og arbeidsforhold, spesielt i Tyskland. Lidl må virkelig ha skjerpet seg da de var i Norge, for handleopplevelsen i en tysk Lidl skal være noe helt annet.

Lidl og Aldi er to butikker med opprinnelse i Tyskland. Begge butikkene har svært likt konsept, og lave priser. Men de ekstra lave prisene koster. En god handleopplevelse er ikke noe butikkene bryr seg om.


Ingen god handleopplevelse

Istedenfor eksponeringsplasser settes paller med varer gjerne rett inn i butikken, foran andre varer. Vi har alle også sett Lidl-kassene, hvor kunden må ta varene tilbake i handlevognen og pakke dem på en skranke over gulvet.

Tyskere vet at når de går inn i en billigbutikk, er handeopplevelse bare å glemme. Man må gjerne strekke seg bak paller for å finne varene, man får ikke service, Lidl-kassene er laget for butikker hvor svært mange handler, og hvor man med en normal kasse ikke har plass til at folk skal pakke alle varene sine.

Jeg jobber selv i kassen, og jeg vet at dersom to personer med full handlevogn handler etter hverandre, vil det være lite plass i kassen til nestemann. Dersom tredjemann også har en full handlevogn, er det ikke lenger plass.


Arbeidsmiljø

Lidl ble utskjelt for dårlig arbeidsmiljø da de var i Norge, og både Lidl og Aldi skal ha litt av et arbeidsmiljø. Flere arbeidsgivere har drevet ulovlig stasi-lignende overvåkning, til og med hvor ofte de ansatte går på do. De ansatte har også blitt kjeftet på og til og med slått av sjefen, og ledelsen bruker mye krefter på å hindre dannelse av arbeidstakerutvalg og fagforeninger,

Boken «Ihr kriegt mich nicht klein» ble skrevet av Ulrike Schramm-de Robertis som prøvde å organisere arbeidstakere i Lidl-kjeden. Kjeftingen og sjikaneringen hun fikk av ledelsen drev henne til selvmordstanker, men hun gav ikke opp, og slo til slutt gjennom. Boke er dessverre ikke oversatt fra tysk, men dette sier noe om hvilke arbeidsforhold Lidl og Aldi kan gi. Dette er heldigvis mye bedre i alle norske butikker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar